keskiviikko 19. syyskuuta 2012

Mekkoja... marimekkoja

Metrejä, metrejä ja metrejä marimekolta ostettuja kankaita. Suosin lähinnä Marimekon tehtaanmyymälää Helsingin Roihuvuoressa. Sieltä saa kankaita usein edullisemmin, joskus ne ovat II tai III-laatua, mutta meillä ne on kyllä menneet käytössä vallan mainiosti vaikka usein saatan kranttu ollakin värivikojen suhteen...

Esittelen tässä tyttärelleni tekemiä mekkoja, osa niistä on tehty ns. perinteisistä marimekon kankaista ja osa on sellaisia ettei niitä kysymättä tietäisi marimekoksi. Kaikkia on käytetty ja kun ovat jääneet pieniksi, niin osan olen myynytkin huuto.netissä. Mielestäni ompelujälki on sellainen, että kehtaa myydä. Olen tarkka ompelija ja haluan että saumat ovat nurjaltakin puolelta ojennuksessa ja jos ei ole, niin minua häiritsee se... Tässä asiassa olen aika tarkka, vaikka joku muu asia ei olisikaan niin viimeisen päälle (kuten vaikka kodin järjestäminen).

Ensimmäiseksi esittelyyn pallomekko ja bolero. Tämä on ollut sekä oma että tyttäreni lemppari. Kangas on ollut tilkkusäkkien aarteita ja kun isoja paloja ei ollut tarpeeksi, tein saumoja ja lopputulos olikin mielestäni kiva. Tässä ei ihan koko mekko näy, mutta se on spagettiolkainen hellemekko ja päällä on siis lyhythihainen bolero. Valkoinen nauha on valmiiksi ostettua trikoista vinonauhaa. Harmi ettei enää mahdu päälle, säästössä tämä kuitenkin vielä on.
Spagettiolkaiminen pallomekko
ja bolero.

Ja sitten otetaan seuraavaksi käsittelyyn omput. Tässä hameessa on yhdistetty sekä paksumpaa kangasta, että ihan ohutta. Helma on kaksinkertainen ja vain yläosassa siis paksumpaa. Tässä mekossa en ollut tyytyväinen tekemääni helman päärmeeseen, kangas oli haastavan ohutta. En jaksanut enää purkaa ja tehdä uudelleen, ensi kerralla teen erilailla. Molempia kankaita on varastossa joten isompaa kokoa voin jatkossa tehdä. Väri on mielestäni hauska!
Omppuhame oranssin tereen kanssa.

Otetaan tähän väliin pieni mekkokavalkadi. Tässä on siis yhtenä mennona myös tuo yllä esitelty omppu. Sen lisäksi siinä on pallomekko pienillä röyhelöhihoilla. Raidallinen mekko, johon oli silitetty eteen kuva ja takana oli nappilista. Edessä yksi hauska unikkosuosikki eli miniunikkopaloista tehty hame, jossa toisessa sivussa sininen ja toisessa pinkki miniunikkoraita ja rusettu. Onhan näitä tullut näköjään tehtyä. Tähän aikaan asuimmekin maisemissa, jossa oli kesä ympäri vuoden, siksi näitä tuli jatkuvasti käytettyä.
Mekkokokoelma: raitaa, palloa, unikkoa ja omppua.

Sitten tulee se perinteinen eli iloinen takki. Tämä on kyllä aikalailla kopio alkuperäisestä, mutta siis omatekemä. En ole löytänyt tätä pohjakangasta kuin KERRAN ja onneksi ostin sitä kolmea väriä kerrallaan. Nyt en muista edes kuosin nimeä. Ihan ensimmäinen mekko oli sininen, silloin tyttöni oli vuoden vanha, tämä on sitten seuraava koko ja väri ruskea. Musta on vielä tekemättä, taitaa olla siis yksi niistä asioista jotka ovat seuraavana listalla. Tässä kuvassa on hieman ryppyinen, mutta idean siitä saa miltä näyttää. Tämän toteutuksesta annoin itselleni kyllä kiitettävän arvosanan, tykkäsin kyllä tehdä ja kauniilta näytti lapsen päälläkin. Tämän olen omppumekon lisäksi myynyt eteenpäin.
Iloinen takki.

Ja sitten juhlamekko. Tämä on niitä kankaita, joista ei heti tietäisi että on marimekkoa. Ai että on kyllä hieno ja tämän säästänkin. Molemmat kankaat ovat ihanan ohuita, kuten kuvasta näkee. Tämä oli meillä lähinnä juhlamekkona ja olikin tehty veljen 1-vuotissynttäreille. Kyllä kelpas juhlia prinsessana :)
Juhlamekko. Muistaakseni koossa 86cm.

Ja viimeisenä trikoinen miniunikko-oranssi mekko. Tämäkään kuva ei ole ihan edustavin, mutta siinä näkee kuinka olen yhdistänyt unikkoa ja yksiväristä trikoota. Tämä oli sellainen mekko, joka tuli tehtyä pikapikaa. Lapseni osaa kyllä valita kankaita ja sanoa että äiti tee minulla tuosta sitä ja tätä. Tämä mekko tuli tehtyä juuri sellaisessa tilanteessa kun neiti sitä pyysi ja olimme pian lähdössä kylään. Ja sinnehän se piti saada valmiiksi :)
Trikoomekko miniunikko. Koko noin 90cm.
Kuvassa luvattoman ryppyinen kun on
pieneksi jäänyt ja kaapista kaivettu
vain kuvaa varten.

2 kommenttia: